Lacate – Cum sa aleg lacatul potrivit?

Cum să aleg lacătul potrivit?

Ai nevoie de un lacăt (sau de mai multe) și crezi că orice lacăt e bun? Oprește-te aici: greșești! Spune-mi pentru ce ai nevoie de lacăt ca să-ți spun ce lacăt ți se potrivește. Pentru că de aceea este Fernand aici – să te ajute să faci cea mai bună alegere!

De ce am nevoie de lacăt?
Este o întrebare banală, știu, dar esențială dacă vrei să alegi un lacăt realmente potrivit pentru ceea ce ai nevoie. Vrei să-ți securizezi bagajele când pleci în vacanță sau în delegație ori să-ți ții închis vestiarul de la sală? Vrei să ții închise diverse dependințe interioare, de la pivnițe și camere de scule până la birouri ori camere tehnice? Sau vrei să împiedici accesul persoanelor străine la lucruri ce sunt expuse condițiilor din exterior, cum ar fi mașini și utilaje sau containere ori uși de hale?
În funcție de răspunsurile pe care le dai la aceste întrebări, ai de ales între două mari categorii de lacăte: lacăte de interior, respectiv lacăte de exterior.

Lacătul de exterior
Este genul de lacăt care va fi supus frigului și arșiței ori ploilor și înghețului. Pe scurt, condițiilor atmosferice diverse, care pun o mare presiune pe acest dispozitiv. Oricât de complex și rezistent ar fi un lacăt din punct de vedere mecanic, se va deteriora și va rugini foarte rapid dacă nu beneficiază de protecții împotriva vicisitudinilor vremii. Prin urmare, lacătele de exterior beneficiază de tratamente anti-corozive sau de diverse protecții menite a împiedica ruginirea componentelor lacătului.
De asemenea, un astfel de lacăt trebuie să fie mai robust și realizat din materiale mai bune calitativ, pentru a-și păstra funcționalitatea cât mai mult timp. Alternanța căldură/frig poate afecta iremediabil mecanismele interioare dacă acestea nu sunt concepute în concordanță. Iar un lacăt cu probleme este mult mai ușor de scos din uz de către hoți decât unul în condiții optime…
Dacă vrei un lacăt cât mai sigur, te poți orienta spre modelele destinate utilizării intensive în regim industrial și de șantier. Acestea sunt foarte robuste și beneficiază de multe sisteme de protecție, fiind concepute pentru a rezista timp îndelungat în condiții de deschidere/închidere chiar și de câteva ori pe zi, în condiții dintre cele mai neprielnice.

Lacătul de interior
Deoarece un astfel de lacăt nu este expus diverselor condiții meteo, nu necesită neapărat protecție anti-corozivă, deci avem un avantaj în privința prețului mai accesibil. Atenție, însă, la gradul de securitate dorit: una este un lacăt mic pentru ghiozdanul copilului, alta un lacăt de securizare a unui utilaj dintr-o hală. Rezistența la șocuri și fiabilitatea mecanismului de blocare rămân în continuare factori esențiali.
O categorie aparte de lacăte este cea a lacătelor pentru bagaje, des întâlnite la valizele și trollerele folosite în vacanțe și concedii. În general, sunt lacăte cu un grad mai mic de securitate, având mai mult rolul de a feri conținutul bagajelor de ochii curioșilor decât de a le proteja împotriva hoților profesioniști.
În această categorie se remarcă lacătele TSA – vorbim de un standard special al autorității americane pentru siguranța în transporturi (Transport Security Administration), care le permite inspectorilor TSA să folosească o cheie specială, care descuie orice lacăt cu simbolul TSA. Astfel, în cazul controalelor aleatorii asupra bagajelor de avion, de pildă, un bagaj securizat cu un lacăt non-TSA va presupune distrugerea inevitabilă a lacătului de bagaj.

Lacăt cu cheie sau lacăt cu cifru?
Din punct de vedere al modalității de blocare, lacătele se departajează în două categorii distincte: lacătele cu cheie beneficiază de mecanisme clasice de blocare cu pini sau cu discuri, iar cele cu cifru se bazează pe mecanisme cu inele și cifru resetabil. Ambele au plusuri și minusuri.
Lacătele cu cheie sunt, de regulă, furnizate cu cel puțin două chei, pentru partajarea accesului sau în caz de pierdere a uneia. În principiu, mecanismele cu pini sau discuri sunt rezistente și fiabile, iar carcasa unui astfel de lacăt poate fi extrem de robustă. Marea problemă apare dacă se pierd toate cheile…
Lacătele cu cifru elimină necesitatea de a avea chei. Deschiderea unui lacăt cu cifru se bazează pe stabilirea unui cod corect, din 3, 4 sau mai multe cifre, prin intermediul inelelor din componența mecanismului. Avantajul este că vorbim de un număr uriaș de combinații, de 1.000, 10.000 sau mai multe, ceea ce face aproape imposibilă deschiderea unui astfel de lacăt de către o persoană care nu știe cifrul. Dezavantajele principale țin de robustețea mai scăzută (din cauza inelelor mecanismului) și de problemele induse de uitarea cifrului.
De aceea în general sunt preferate lacătele cu cheie pentru aplicații în care securitatea este primordială, în timp ce lacătele cu cifru sunt potrivite pentru situațiile în care nu e nevoie de un grad de siguranță ridicat, dar lacătul poate fi văzut și ca un accesoriu fashion modern.

Lacăte inteligente
Deoarece trăim într-un secol 21 în care suntem invadați de gadgeturi conectate și device-uri smart, este normal să existe și un lacăt electronic. Pentru deblocare, acesta nu folosește nici cheie, nici cifru. Lacătul eGee Touch by Thirard este dotat cu tehnologie NFC, permițând accesul securizat prin conectivitate locală. Deblocarea lacătului se realizează fie cu ajutorul cartelelor sau stickerului NFC incluse, fie prin intermediul aplicației de smartphone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *