Cum sa alegi incuietoarea portii

Practic, poarta unei proprietati trebuie sa ofere un nivel sporti de securitate si, in acelasi timp, trebuie sa fie prevazuta cu un sistem facil de acces. Asadar, pentru a evita intruziunile, este important sa fie echipata cu un sistem de incuietoare eficient. Incuietoarea veche este rupta? Doriti sa o inlocuiti cu un model mai sigur? Iata criteriile de luat in considerare pentru a alege noua incuietoare a portitei dumneavoastra.

Tipul incuietorii: aplicata sau incastrata?

Prima intrebare pe care trebuie sa o puneti pentru a alege o incuietoare pentru poarta se refera la tipul de incuietoare de achizitionat. Aveti nevoie de o incuietoare cu incastrare sau aplicabila? Pentru a afla acest lucru, trebuie sa observati bine sistemul de blocare al accesului pietonal. Carcasa, adica cutia in care se afla mecanismul incuietorii, este in interiorul portii sau vizibila?

Daca carcasa incuietorii este ascunsa in panoul de PVC, metal sau lemn al portii pietonale, atunci trebuie sa alegeti o incuietoare de poarta incastrata. In cazul in care carcasa incuietorii este fixata deasupra panoului usii, pe partea interioara, atunci va trebui sa alegeti o incuietoare de poarta aplicata. In acest caz, trebuie sa acordati atentie formatului incuietorii, care poate fi vertical sau orizontal.
Portile vechi sunt adesea echipate cu o incuietoare aplicata. Modelele actuale din PVC si metal tind sa integreze incuietori incastrate din motive estetice, deoarece sunt mai discrete.

Alegerea unui sistem potrivit pentru exterior

Un alt aspect important de luat in considerare atunci cand alegeti o incuietoare pentru portita este materialul din care este fabricata. Poarta de acces pietonal se afla in exterior. Incuietoarea este expusa in mod constant capriciilor vremii: fluctuatii de temperatura, umiditate. In zonele de coasta, este supusa atmosferei sarate care accelereaza coroziunea. Toate aceste elemente pot degrada rapid incuietoarea unei porti pietonale daca nu este adaptata conditiilor de exterior.

Prin urmare, este important sa alegeti o incuietoare de poarta potrivita pentru exterior. Concret, materialul face diferenta. Incuietorile pentru exterior pot fi realizate din ABS, care este un material polimer foarte rezistent, insensibil la coroziune. Veti gasi numeroase modele din otel cambrat acoperit cu epoxid. Vopseaua epoxid protejeaza eficient otelul de umiditate. In cele din urma, exista si incuietori pentru poarta pietonala din inox 304L. Este un material extrem de rezistent, potrivit pentru exterior, in special daca locuiti in zona de coasta.

Sensul de deschidere

Sensul de deschidere al unei incuietori este un alt criteriu important de luat in considerare pentru a nu face greseli in momentul achizitiei. De fapt, nu toate modelele sunt reversibile. Pentru a determina sensul incuietorii dvs. actuale, trebuie doar sa va pozitionati in interiorul proprietatii si sa priviti poarta. Daca incuietoarea se afla pe partea dreapta, atunci trebuie sa alegeti o incuietoare pentru partea dreapta. Daca incuietoarea este amplasata in partea stanga a portii, trebuie sa alegeti o incuietoare pentru stanga.

Sistemul de blocare al incuietorii pentru poarta poate fi de mai multe tipuri

Alegerea depinde de nivelul de securitate pe care il cautati, de stil, dar si de dorinta dumneavoastra de a putea deschide poarta de la distanta.

Broasca cu profil de cilindru

Alegerea unei incuietori pentru poarta cu cilindru va ofera un nivel foarte bun de securitate pentru inchiderea dumneavoastra. De fapt, cilindrii de securitate sunt proiectati sa reziste la tentativele de efractie. Acestia includ una sau mai multe protectii, cum ar fi anti-speraclu, anti-rupere, anti-perforare, anti-spargere, ceea ce ii face foarte dificil de “spart” pentru infractori. De asemenea, daca doriti sa intariti nivelul actual de securitate al incuietorii de poarta, puteti opta pentru un model cu montaj incastrat sau aplicat echipat cu un cilindru de inalta securitate.

Broasca cu cheie clasica

Incuietoarea cu cheie este un model traditional de incuietoare aplicata, fara indoiala mai putin securizata decat o incuietoare cu cilindru, dar care confera un anumit farmec portii dumneavoastra. Daca vechea dumneavoastra incuietoare functiona cu ajutorul unei chei cu caneluri, puteti alege o incuietoare de poarta aplicata identica. Totusi, atentie, unele modele vechi nu mai sunt fabricate. Va trebui sa masurati cu atentie dimensiunile echipamentului dvs. actual pentru a gasi o carcasa care sa se apropie cat mai mult. Scopul este de a evita realizarea de noi gauri in poarta.

Incuietoarea electrica

Daca doriti sa modernizati si sa securizati poarta, puteti opta pentru o incuietoare electrica aplicata. Aceasta are particularitatea de a integra un motor electric cu tensiune redusa care controleaza deschiderea si inchiderea cilindrului. O incuietoare electrica pentru portita este foarte sigura si se dovedeste a fi foarte practica in viata de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *