Cum sa alegeti si sa instalati o bara de sustinere

O bara de sustinere este un dispozitiv simplu care aduce confort si sporeste siguranta in locuinta persoanelor cu mobilitate redusa si a varstnicilor. Aceasta asigura deplasarea in siguranta si faciliteaza miscarile, cum ar fi asezarea sau ridicarea, in toalete, baie si zonele de trecere. Iata sfaturile noastre pentru alegerea si instalarea unei bare de sustinere.

Utilitatea unei bare de sustinere

O bara de sustinere previne riscul de cadere, oferind sprijin, printre altele, pentru:

  • Deplasare in siguranta
  • Intrarea sau iesirea intr-o cabina de dus sau cada
  • Asezarea pe un scaun de dus sau toaleta si apoi ridicarea.

O bara de sustinere este un dispozitiv usor de instalat si simplu de utilizat, care imbunatateste siguranta persoanelor cu mobilitate redusa. Acest accesoriu practic contribuie, de asemenea, la mentinerea persoanelor varstnice in conditii de siguranta in propriile locuinte. Cazaturile reprezinta una dintre principalele cauze de deces in randul persoanelor in varsta. Prin urmare, este esential sa se amenajeze locuinta pentru a evita orice risc de accident din cauza alunecarii in incaperile umede si pentru a usura viata de zi cu zi. In cele din urma, instalarea unei bare de sustinere poate fi utila si pentru copiii mici. Aceasta ii ajuta sa nu alunece cand intra sau ies din cada sau cabina de dus.

Cum sa alegi o bara de sustinere

Exista diferite modele, materiale si lungimi de bare de sustinere pentru a satisface toate tipurile de nevoi. Pentru a face alegerea potrivita, trebuie sa va asigurati ca modelul va fi bine adaptat utilizarii si utilizatorului.

Principalele caracteristici de luat in considerare

Pentru a alege o bara de sustinere, trebuie sa va asigurati ca aceasta poate sustine greutatea utilizatorului in momentul sprijinului, fara a se indoi, rupe sau desprinde. Prin urmare, trebuie sa alegeti un material robust, precum otelul inoxidabil, care sa aiba fixari solide.

De obicei, fixarea se face cu dibluri si suruburi, asigurand o buna stabilitate si siguranta optima. Atentie la barele de sustinere cu ventuze, care se pot desprinde sub greutatea utilizatorului, in special daca nu sunt bine fixate. Intr-o baie sau in exterior, bara de sustinere trebuie sa reziste la umiditate. De aceea, otelul inoxidabil este materialul ideal pentru spatiile umede.

Diametrul si lungimea barei de sustinere sunt alte doua criterii importante. Diametrul trebuie sa permita o buna apucare manuala a barei. Alegerea depinde astfel de dimensiunile utilizatorului. Lungimea barei depinde in principal de scopul pentru care intentionati sa o utilizati si de locul de instalare. Astfel, o bara scurta va avea mai degraba functia de maner pentru a se mentine in picioare sau a se ridica. O bara mai lunga va servi drept balustrada pentru a insoti deplasarea.

Tipuri de bare de sustinere in functie de necesitate

Exista diferite tipuri de bare de sustinere. Cele mai folosite sunt barele drepte, unghiulare sau rabatabile.

O bara dreapta de sustinere instalata orizontal este folosita in general pentru securizarea deplasarii. Un model scurt instalat vertical poate servi drept maner pentru a trece peste o treapta, a intra sau a iesi din cada. In cele din urma, o bara de sustinere instalata in paralel cu o scara cu cateva trepte, precum o treapta, poate avea functia de balustrada.

O bara de sustinere unghiulara poate avea un unghi de 90 sau 135 de grade. Acest tip de bara de sustinere este potrivit in special intr-o cada, dus sau toaleta. Bara unghiulara la 135 de grade faciliteaza ridicarea din pozitia asezata, sprijinindu-se bratul pe partea oblica. O bara de sustinere rabatabila este utila in toaleta. Ajuta la ridicarea de pe scaun, sprijinindu-se pe bratul orizontal. Dupa utilizare, acesta se ridica pentru a fi aliniata cu peretele.

Cum sa instalati o bara de sustinere

Inaltimea si locul pentru instalare

In institutiile publice, exista o norma care stabileste inaltimea la care trebuie instalate barele de sustinere in fiecare spatiu. Cu toate acestea, nu exista reguli precise pentru locuinte. Pentru a determina la ce inaltime sa fixati o bara de sustinere, este mai judicios sa tineti cont de inaltimea utilizatorului.

Pentru a gasi locul potrivit pentru instalarea unei bare de sustinere intr-o cabina de dus, cada, toaleta sau coridor, este bine sa faceti simulari cu persoana care va utiliza aceste dispozitive. Aceste simulari vor ajuta la gasirea atat a locului potrivit, cat si a inaltimii adecvate pentru a permite o utilizare confortabila si sigura.

Fixarea barei de sustinere

Pentru a evita orice accident, o bara de ridicare sau de sustinere trebuie fixata foarte solid pe suport. Este absolut necesar sa se evite posibilitatea ca bara sa se desprinda in momentul in care utilizatorul se sprijina cu toata greutatea. Prin urmare, trebuie sa verificati in prealabil daca peretele pe care intentionati sa fixati dispozitivul este suficient de robust sau daca necesita intarire prealabila.

Chiar daca exista bare de sustinere cu ventuze, pare mai sigur sa se fixeze o bara de sustinere cu fixari solide, incluzand dibluri si suruburi. Intr-o baie sau toaleta cu gresie, trebuie sa va asigurati ca punctele de fixare nu sunt instalate in rosturile gresiei. In cele din urma, pentru o finisare estetica, barele de sustinere sunt echipate cu capace pentru a ascunde suruburile.

Pentru a echipa locuinta dvs. sau a unuia dintre cei dragi, veti gasi o gama larga de bare de sustinere in magazinul online Fernand. Pentru orice informatie despre alegerea sau fixarea barelor de sustinere, puteti conta pe ajutorul expertilor nostri, care va vor raspunde cu placere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *