4 critierii de luat in considerare atunci cand se doreste inlocuirea cilindrului unei usi

Cilindrul uneia dintre usile dumneavoastra este rupt? Doriti sa schimbati un cilindru dupa pierderea sau furtul unei chei, sau pentru a creste nivelul de securitate al unei incuietori? Va trebui sa schimbati cilindrul de la broasca. Iata aspectele esentiale de care trebuie sa tineti cont in momentul achizitionarii noului cilindru.


De ce tip de cilindru aveti nevoie?

Pentru a schimba butucul usii puteti achizitiona un model identic cu cel pe care il detineti deja. De asemenea, puteti profita de schimbarea cilindrului pentru a opta pentru un model diferit, mai practic pentru dumneavoastra in viata de zi cu zi. Iata ce veti gasi pe piata.

Cilindrul cu dubla intrare

Acesta este cel mai comun tip de cilindru pentru usi. Este folosit la foarte multe usi de intrare sau de serviciu. Isi datoreaza numele faptului ca poate fi deblocat atat din exterior, cat si din interior, cu ajutorul cheii. Cu toate acestea, un cilindru cu dubla intrare nu poate fi deschis din exterior daca o cheie este deja introdusa in cilindrul de pe partea interioara a usii.

Cilindrul cu functie de urgenta

Puteti inlocui cilindrul clasic, cu dubla intrare, cu unul care detine functia de urgenta pentru a beneficia de confort de utilizare sport. Acesta permitea actionarea (descuierea si incuierea) din orice parte atat timp cat in partea opusa a cilindrului este introdusa o alta cheie. Practic pentru o usa de intrare, nu-i asa?

Semi-cilindrul

Un semi-cilindru nu permite introducerea cheii decat din exterior. Prin urmare, nu poate fi blocat din interior. Acesta este tipic pentru incuietoarea de la usa garajului.

Cilindrul cu buton

Puteti schimba cilindrul cu dubla intrare de la usa dumneavoastra si sa-l inlocuiti cu un cilindru cu buton, foarte practic, care se blocheaza manual pe partea interioara. Pe partea exterioara, trebuie sa deblocati cu cheia. Este o alternativa la cilindrul cu functie de urgenta, chiar mai practica in utilizare.

Un avertisment important

Nu veti putea instala orice tip de cilindru daca doriti sa schimbati cilindrul incuietorii unei usi de sticla. De fapt, in acest caz, cilindrul cu buton este interzis. Un hot care ar reusi sa sparga sticla ar putea debloca cu usurinta usa si ar putea patrunde in locuinta dumneavoastra. Ganditi-va la acest aspect!

Cum sa masurati corect dimensiunile cilindrului actual

Acum stiti ce model sa achizitionati pentru a schimba cilindrul incuietorii. Mai trebuie sa cunoasteti dimensiunile acestuia pentru a nu gresi in alegerea noului cilindru.

Importanta de a avea dimensiunile corecte.

Importanta de a avea dimensiunile corecte pentru a inlocui cilindrul

Cilindrii usilor sunt foarte diferiti in ceea ce priveste dimensiunile. Acestia variaza in functie de grosimea usii, dar si de tipul incuietorii. In cazul unei incuietori aplicate montate pe partea interioara a usii, cilindrul de inchidere este mai lung decat in cazul unei incuietori incorporate. Acesta trebuie sa traverseze usa si apoi incuietoarea pentru a se afla la nivelul interior al foii de usa.

Pentru a avea dimensiunile potrivite, noul cilindru trebuie sa fie la nivel cu fiecare parte a foii de usa sau sa depaseasca cu maximum 5 mm. Aceasta cerinta este cruciala mai ales in partea exterioara, deoarece o depasire mai mare ar usura smulgerea cu clestele de catre hoti.

Masurarea dimensiunilor cilindrului

A afla dimensiunea de care aveti nevoie pentru achizitionarea unui nou cilindru pentru usa este usor de realizat. Demontati vechiul cilindru si masurati distanta dintre axul gaurii de fixare si marginea butucului de pe partea interioara a usii. Notati aceasta dimensiune A, in milimetri. Repetati operatia pe partea exterioara pentru a obtine dimensiunea B in milimetri.

Dimensiunile cilindrului de inchidere sunt A x B. De exemplu, daca cilindrul dumneavoastra masoara 60 mm pe partea interioara si 30 mm pe partea exterioara, atunci va fi un cilindru 60 x 30. Daca are un buton pe partea interioara, dimensiunile devin 60B x 30.

Atentie, in cazul cilindrilor cu dubla intrare, ordinea masuratorilor incepand cu dimensiunea din partea interioara este specifica producatorului cu care lucram, adica Thirard. Alti producatori de incuietori pot utiliza o conventie inversa.

Daca trebuie sa schimbati cilindrul de inchidere al unei usi de garaj, veti masura doar dimensiunea de pe partea exterioara. Dimensiunea cea mai mica este standardizata la 10 mm. Veti comanda, de exemplu, un cilindru semi 30 x 10.

Ce nivel de securitate sa alegeti pentru noul cilindru?

Un alt criteriu important de luat in considerare atunci cand schimbati un cilindru de siguranta al unei usi este nivelul sau de securitate.

Nivelul de securitate al cilindrilor pentru usi

In cazul unei incaperi asupra careia nu doriti sa aplicati un nivel de securitate ridicat sau al unei usi care nu da spre exterior, este suficient un cilindru de siguranta medie. Pentru o usa care da spre exterior, ar trebui sa investiti intr-un cilindru de inalta securitate . Acestia se diferentiaza prin protectii suplimentare impotriva efractiei.

Diversele protectii ale cilindrilor

Puteti sa inlocuiti cilindrul de inchidere cu unul identic, alegand aceleasi sisteme de protectie ca cele ale vechiului cilindru. De asemenea, puteti profita de schimbarea cilindrului pentru a adopta protectii suplimentare.

Pe langa protectia de baza impotriva smulgerii, unii cilindrr de securitate sunt dotati cu functii suplimentare impotriva atacurilor obisnuite ale hotilor: anti-perforare, anti-speraclu, anti-spargere sau anti-rupere. Cu cat aceste protectii sunt mai numeroase, cu atat cilindrul este mai rezistent. Prin urmare, este mai descurajant pentru hoti, care se tem sa fie observati.

Certificarea A2P

Certificarea A2P este o marca care atesta performantele anti-efractie ale unui cilindru. Aceasta are trei niveluri, marcate prin una, doua sau trei stele alaturate logo-ului A2P. Trebuie sa stiti ca un cilindru de inchidere A2P cu o stea a trecut prin teste in conditii reale care au validat o rezistenta de minim 5 minute impotriva tentativelor de efractie.

Cheie simpla sau cheie cu reporoducere protejata?

Ultimul criteriu important la schimbarea unui cilindru este dat de nivelul de securitate al cheii. De fapt, nu toate asigura acelasi nivel de protectie impotriva duplicarii.

Cheile zimtate ale cilindrilor de securitate temporara sunt usor de copiat. Orice persoana aflata in posesia cheii dumneavoastra. poate obtine o copie. In ciuda variantei lor mai complexe, cheile plate reversibile ale acelorasi cilindri au aceeasi vulnerabilitate.

Cheile cilindrilor de inalta si foarte inalta securitate, in schimb, sunt protejate cu ajutorul unei cartele proprietare. Acest lucru inseamna ca nu este posibil sa obtineti o copie cu prezentarea simpla a cheii. Trebuie sa prezentati obligatoriu cartela asociata.

In magazinul online Fernand.ro veti gasi o gama larga de cilindri cu chei patentate si protejate impotriva copierii neautorizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *