Pentru a alege corect manerele pentru usa, este important sa luati in considerare cativa factori:

  • Modelul de broasca montat pe usa
  • Sistemul de inchidere si locul unde va fi montat manerul
  • Nivelul de estetica si practicitate pe care le doriti
  • Metoda de montare a manerului
  • Dimensiunile manerului pentru usa
  • Tipul manerului: cu silduri sau cu rozete

Alegerea manerului in functie de broasca montata pe usa

Trebuie sa cunoasteti faptul ca fiecare broasca, in functie de dimensiunile pe care le are, este compatibila doar cu anumite modele de manere.

Sistemul de inchidere si locul de amplasare al manerului

In momentul in care alegeti manerele pentru a fi montate pe usa trebuie sa tineti cont si de incaperea pe care aceasta o serveste. Sistemele de inchidere ale usilor pot fi cu  cheie pe ambele parti, cu buton de blocare in interior (baie, dormitor) sau cu buton interior si gaura pentru cheie exterior.

Manerele pentru usi fara blocare

Se monteaza in special pe usile cu acces la camera de zi, la hol sau la alte incaperi ce nu necesita securizare. Sunt fie cu silduri, fie simple, neavand niciun orificiu pentru profil de cilindru sau cheie.

Manerele pentru usile prevazute cu sisteme de blocare

Acest tip de manere se monteaza pe usi cum ar fi cele de garaj, dormitor, pivnita sau birou. Pe scurt, se monteaza pe toate usile locuinte care au nevoie de un anumit nivel de securitate sau confidentialitate. Manerele pentru astfel de usi pot fi  atat cu silduri cat si cu rozete. Sunt prevazute cu gauri pentru acces la cilindri sau pentru cheile simple.

Pentru usile de intrare, unde exista mai multe elemente de securitate, este obligatoriu sa alegeti un set de manere compatibile si rezistente.

Manerele pentru usile cu buton de blocare

In general, acest tip de manere este folosit pentru usa de la baie. Sistemul de blocare pentru aceste usi consta intr-un buton interior, deschiderea din exterior putandu-se realiza, in caz de urgenta, cu ajutorul unui instrument dedicat sau al unei monede.

Alegeti un maner de usa practic si estetic

Exista diferite modele de manere pentru usi, acestea variind inclusiv in ceea ce priveste design-ul si nivelul estetic pe care le au. 

Manerele clasice cu silduri

Fara indoiala, cel mai des intalnit model de maner este cel clasic, cu manere care actioneaza sistemul de inchidere atat din interior cat si din exterior. 

Acest tip de manere este disponibil intr-un numar foarte mare de finisaje, culori si forme.

Exista in piata manere din aluminiu, otel, alama sau chiar lemn. 

Cu putina atentie in alegerea modelului veti reusi sa il adaptati decorului locuintei dumneavoastra.

Manerele cu rozete

Manerele cu rozete sunt formate din doua piese. Pe de o parte manerele  (actioneaza broasca atat din interiorul cat si din exteriorul locuintei), iar pe de alta parte rozetele (acestea au rol de a fi montate in jurul profilului de cilindru).

Avantajul manerelor cu rozete este dat de adaptabilitatea acestora pe aproape orice model de broasca/usa.

Manerul tragator

Asa cum reiese si din denumire, manerul tragator deschide si inchide usa prin simpla tragere sau impingere. Aceste manere sunt des intalnite la usile de pe palier sau la porti.

Manerele incastrate

Aceste manere incastrate sunt adesea folosite pentru actionarea usilor culisante. Foarte discrete, sunt practic invizibile, ofera o nota de discretie.

Fixarea manerelor pentru usi

Exista doua tipuri de fixare a manerelor pentru usi:

  • Manerele cu silduri (placa de fixare) – Se fixeaza cu ajutorul suruburilor direct pe foaia de usa si permit ascunderea tuturor gaurilor si suruburilor sub placi. Inainte de a monta sildurile este nevoie sa verificati distanta dintre suruburile de fixare
  • Manere cu rozete – Aceste manere sunt formate din doua piese: manere si rozete. Fiecare se fixeaza individual, prin intermediul suruburilor de fixare.

Masuratorile de care trebuie sa tinem cont cand alegem manerele pentru usa

Inainte de a alege manerele de usa, este important sa luati masurile vechii dumneavoastra incuietori.

Ce trebuie sa masurati:

  • Diametrul patratului de fixare: Masurati corect latimea patratului. Dimensiunea poate varia intre 6 si 8 mm.
  • Distanta intre patratul manerului si orificiul pentru cheie sau cilindru: Masurati distanta intre patratul manerului si orificiul pentru cheie sau cilindru. Atentie, aceasta masura este necesara doar daca manerul are o functie de blocare.
  • Distanta intre punctele de fixare: Masurati distanta intre punctele de fixare ale placii de acoperire. Dimensiunea poate fi de 165 mm sau 195 mm.

Set complet sau partial

Exista seturi complete de manere, dar si partiale

  • Seturi complete de manere: Manerele sunt vandute in perechi pe placute sau rozete. Ele pot avea un maner clasic sau tragator. Acestea sunt cele mai utilizate tipuri de manere.
  • Jumatati de seturi: Acestea constau intr-un singur maner cu o singura placuta de acoperire sau rozeta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *