Ce reprezinta variatia butucilor pentru usa?

Domeniul lacatuseriei contine termeni tehnici, care nu sunt intotdeauna usor de inteles pentru un novice. Poate ca ati auzit deja despre variatia unui cilindru pentru broasca, fara sa stiti exact ce se ascunde in spatele acestei expresii. Prin urmare, am decis sa va explicam si sa mergem chiar mai departe, prezentandu-va in detaliu elementele care compun butucii pentru usi. Nu va faceti griji, nu este nimic foarte complicat!

Variatia unui cilindru: ce reprezinta?

Varietatea de combinatii a unui cilindru pentru usa este combinatia unica definita de pozitia elementelor sale, care asigura securitatea inchiderii. Aceasta variatie corespunde unui profil de cheie care permite manevrarea mecanismului si deblocarea sistemului. Numai aceasta cheie, furnizata in mai multe exemplare alaturi de cilindru, poate deschide sau inchide usa dumneavoastra prin intermediul cheii.

Mai este inca putin neclar? Pentru a intelege mai bine aceasta notiune de variatie, trebuie sa stiti ca un cilindru (sau butuc) este format dintr-o parte fixa sau stator si dintr-o parte mobila, rotorul. Pentru a debloca lacatul, trebuie sa reusiti sa rotiti rotorul cilindrului. Acesta este retinut de pinii montati pe mici arcuri. Fiecare dintre ele are o pozitie si dimensiune precise care depinde de nivelul de securitate oferit de butuc. Aceasta combinatie unica este stabilita de producator. Acesta este ceea ce se numeste variatia unui cilindru Pentru a debloca sistemul, trebuie sa reusiti sa aliniati pinii. Numai insertia cheii al carei profil se potriveste cu variatia cilindrului permite acest lucru.

Ce sa alegeti dintre cilindrii cu multiple combinatii sau cilindrii cu aceeasi combinatie?

In comert, fiecare cilindru pe care il puteti cumpara are o combinatie proprie. Acestia sunt numite cilindri variati. Cu toate acestea, este posibil sa comandati mai multi cilindri cu aceeasi combinatie de pini. In acest caz, acestia sunt denumiti cilindricu cheie unica.

Cilindrii cu combinatii diferite sunt ideali pentru securizarea cailor de acces

In cautarea cilindrilor pentru echiparea casei sau a unei locatii profesionale, puteti opta pentru cilindri cu combinatii diferite de pini pentru fiecare usa. In acest caz, vorbim despre cilindri varoato si veti avea, deci, la fel de multe chei cate usi exista.

Beneficiul utilizarii unui cilindru variat cu dubla intrare pentru fiecare usa de acces consta in securizarea si controlul accesului. De exemplu, daca inchiriati o camera din casa dvs. sau un mic studio in fundul gradinii, este important ca chiriasul sa aiba propria sa cheie. Astfel, chiriasul nu va avea acces la celelalte incaperi ale casei dumneavoastra. In ceea ce il priveste pe chirias, ii veti asigura un nivel bun de securitate, deoarece doar el va putea accesa spatiul sau inchiriat.

De asemenea, in cazul locatiilor profesionale (spatii de lucru, depozite) este indicat sa folositi cilindri cu combinatii diferite de pini cu scopul de a spori nivelul de securitate

Cilindrii cu cheie unica, sau cilindrii cu aceeasi combinatie de pini

Puteti decide sa inlocuiti toti buticii pentru usa ai locuintei dumneavoastra cu butuci cu cheie unica, astfel incat sa aveti doar o singura combinatie de pini pentru toti cilindrii. In acest fel, veti putea deschide toate usile cu o singura cheie. Aceasta optiune este foarte practica pentru a evita sa aveti un inel de chei voluminos, asemanator celui al unui paznic de inchisoare! Datorita cilindrilor cu cheie unica, veti avea doar o singura cheie in buzunar. In functie de optiunile dumneavoastra, aceasta va va permite sa deschideti usa de intrare, usa de serviciu, magazia, poarta principala a proprietatii,  usa garajului, cutia postala, etc.

O alta utilizare tipica a cilindrilor cu cheie unica este accesul la spatiile comune dintr-o proprietate cu mai multi locatari. Cu ajutorul unei singure chei, proprietarii pot avea acces la usa de intrare a cladirii, la poarta de inchidere a parcarii, dar si la un spatiu pentru biciclete sau containere de gunoi.

Intr-o companie, datorita unei sistem de cilindri cu cheie unica montat pe anumite usi, puteti oferi acces la mai multe spatii fiecarui angajat, folosind o singura cheie. Aceasta poate include usa principala de intrare, usi intermediare, usa unei anexe, cea a unei sali pentru pauza de masa etc. Va trebui doar sa echipati toate aceste usi cu cilindri cu aceeasi combinatie de pini, adica cu sistem de cheie unica.

Cum poti afla combinatia de pini a cilindrului?

Va trebui sa cunoasteti variatia unui cilindru pentru a comanda chei suplimentare. Fiecare combinatie este inregistrata de fabricant intr-o schema, cu ajutorul unui numar unic, in scopul reproducerii cheilor.

Indiferent de nivelul de securitate al cilindrului pe care il aveti, referinta care permite fabricantului sa identifice variatia cheii este gravata in mai multe locuri. Aceasta este prezenta pe statorul cilindrului si pe fiecare cheie.

Daca nu v-ati pierdut cheile si doriti doar sa comandati o cheie suplimentara, atunci cel mai simplu este sa folositi referinta inscrisa pe cheia dumneavoastra. Daca nu mai aveti cheia cilindrului, va trebui sa-l demontati pentru a obtine referinta.

Atentie, referinta combinatiei unui cilindru este usor accesibila unui tert caruia ii incredintati o cheie. Acesta ar putea sa o noteze pentru a face o copie a cheii dumneavoastra si astfel sa aiba acces nelimitat la locuinta sau la spatiile dumneavoastra de lucru. Prin urmare, pentru a va securiza spatiile sensibile, trebuie sa alegeti un cilindru a carui sistem de replicare a cheilor este protejat printr-o carte de proprietate. In acest caz, pentru a obtine o copie a cheilor, nu este suficient sa transmiteti producatorului referinta corespunzatoare combinatiei de pini a cilindrului. Trebuie, de asemenea, sa prezentati cartea de proprietate furnizata la achizitionarea butucului.

Pe site-ul Fernand, veti gasi o selectie larga de cilindri pentru usi cu diferite niveluri de securitate. Daca doriti sa aveti o cheie unica pentru toate caile dumneavoastra de acces puteti opta pentru o combinatie identica a tuturor butucilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *