Tot ce trebuie sa stii despre broastele pentru baie

O broasca pentru baie face parte din categoria broastelor incastrate, fiind destinata usilor interioare. Aceasta ofera avantajul de a putea bloca usa din interiorul baii, printr-un simplu gest al mainii, datorita unui buton usor de utilizat. Este destinata in principal usilor de la baie, dar tot mai des se gaseste si pe usile camerelor. Iata tot ce trebuie sa stiti despre broasca pentru baie.

Particularitatile broastelor pentru baie

O broasca pentru baie este o incuietoare incastrata. Asa cum sugereaza numele, este incastrata in foaia de usa, ceea ce ii confera discretie maxima. Singura parte vizibila dupa montaj este placuta frontala, care este componenta metalica situata pe cantul foii de  usa.

De cele mai multe ori, incuietoarea pentru baie se refera la un mecanism pentru usile interioare, conceput pentru o usa cu deschidere batanta. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca exista si o broasca similara conceputa pentru usile glisante

Caracteristica acestui sistem este ca permite blocarea din interiorul camerei de baie, a toaletei sau a dormitorului, printr-un buton rotativ. Aceasta incuietoare are un singur punct de blocare. Prin urmare, nu este suficienta pentru a securiza o camera importanta sau o usa care are acces si la exterior.

In cele din urma, acest tip de incuietoare dispune de un sistem de securitate care permite deschiderea din exterior. Actionat cu ajutorul unui instrument simplu, acesta permite interventia rapida in caz de urgenta.

Cum functioneaza o broasca incastrata pentru baie

Pentru o usa interioara, incuietoarea buton ofera posibilitatea unei inchideri simple sau a blocarii intr-un singur punct. Aceasta este valabila atat pentru un sistem clasic pentru usa cu deschidere batanta, cat si pentru usa glisanta.

Cel mai frecvent sistem vandut este broasca cu buton si cu manere, pentru usile cu deschidere batanta. Aceasta permite o inchidere simpla prin parghie actionata cu ajutorul unor manere. Blocarea suplimentara este posibila prin intermediul unui buton care se actioneaza manual. Veti folosi aceasta functie cand doriti sa evitati orice intruziune neasteptata in camera.

In cazul unei incuietori pentru usa glisanta cu cu buton, exista o singura parghie in forma de carlig care permite fie inchiderea simpla a usii, fie blocarea acesteia. Actiunea de blocare se realizeaza prin rotirea butonului de blocare al usii.

Cum sa alegeti broasca incastrata pentru baie?

Pentru a alege broasca pentru baie, va trebui sa luati in considerare cativa factori. In primul rand, va trebui sa alegeti intre un model pentru usa clasica sau usa glisanta. De asemenea, trebuie sa verificati ca incuietoarea pe care intentionati sa o cumparati este destinata pentru baie sau toaleta. De obicei, aceasta specificatie este mentionata pe site-urile de vanzare/prezentare. Puteti, desigur, sa o instalati pe orice alta usa interioara.

De asemenea, directia de deschidere este un criteriu important in momentul achizitionarii unei broaste incastrate. Pentru a sti de ce model aveti nevoie, pozitionati-va in partea cu balamalele, in fata usii. Daca incuietoarea este plasata pe partea dreapta a usii, va trebui sa achizitionati o incuietoare pentru mana dreapta. Daca este pe partea stanga, va trebui sa alegeti o incuietoare pentru mana stanga. Totusi, nu va faceti griji, deoarece majoritatea modelelor sunt acum reversibile. Puteti inversa directia de deschidere printr-o simpla manevra inainte de instalare.

Estetica placutei frontale este, de asemenea, un parametru de luat in considerare in momentul achizitionarii noii broaste pentru baie. Aceasta este singura parte care va ramane vizibila dupa instalare. Puteti opta pentru o placuta cu capete rotunjite sau patrate si puteti alege intre cateva finisaje destul de clasice. Alegerea depinde de gusturile dumneavoastra si de armonia pe care o doriti cu celelalte usi interioare.

In cele din urma, dimensiunile broastei pentru baie sunt cel mai important criteriu. In caz de eroare, nu veti putea instala usor broasca. Prin urmare, va trebui sa masurati dimensiunile principale ale boastei incastrate, precum axul, inter-ax-ul, dimensiunea patratului, dimensiunile placutei frontale si a contraplacii.

Cum sa inlocuiti o broasca incastrata

Inlocuirea unei broaste pentru baie foarte usor de realizat. Acelasi lucru este valabil si daca trebuie sa inlocuiti o broasca incastrata defecta cu una noua. Cu toate acestea, trebuie sa fiti sigur ca ati luat corect masurile vechii incuietori pentru a nu face greseli la momentul achizitionarii celei noi.

Masuratorile necesare

Pentru a cumpara broasca pentru baie potrivita usii dumneavoastra, trebuie sa aveti la indemana dimensiunile in milimetri ale celei vechi. Axul se masoara intre marginea incuietorii si mijlocul gaurii manerului. Distanta dintre axe, numita “interax”, reprezinta distanta intre gaura manerului si gaura cheii.

Verificati si dimensiunile placutei frontale, pentru a fi siguri ca sunt in conformitate cu standardul de 230 mm in inaltime si 20 mm in latime. Fiti atenti si la forma placutei frontale vechi, rotunda sau patrata, deoarece decuparea din usa trebuie sa fie adaptata acesteia.

Masurati dimensiunile cazematei: inaltimea, latimea si grosimea. In cele din urma, luati dimensiunea patratului pentru clanta, adica patratul in care se monteaza manerul. Acest lucru este important daca intentionati sa pastrati vechiul maner. In caz contrar, aceasta masura va va ajuta sa comandati un maner potrivit.

Inlocuirea broastei incastrate – procedeu simplu

Ati comandat si ati primit noua dumneavoastra broasca pentru baie? Atunci mai aveti doar cativa pasi inainte de a o utiliza. Incepeti prin demontarea vechii incuietori, desuruband suruburile situate pe placuta frontala.

Inainte de a incastra noua incuietoare, verificati ca aceasta este montata in directia corecta. Daca este un model reversibil, poate sa nu fie asa. Va trebui sa folositi un surubelnita pentru a schimba sensul de montaj. 

Instalati noua broasca in foaia de usa si fixati placuta frontala cu suruburi. Fiti meticulos in privinta incorporarii mecanismului si a fixarii placutei, pentru ca totul sa functioneze corect. Mai trebuie doar sa instalati manerul si butonul pentru ca noua dumneavoastra incuietoare cu buton sa fie functionala.

Pentru a comanda o broasca pentru baie pentru usa cu deschidere batanta sau usa glisanta, accesati magazinul nostru online. Daca aveti nevoie de mai multe informatii, puteti discuta cu expertii nostri si puteti obtine toate detaliile necesare pentru proiectul dumneavoastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *