Cum se schimba manerele usilor?

Manerele pentru usi sunt dispozitivele care ajuta la inchiderea si deschiderea usii. Acestea pot fi de doua feluri: 

  • manere pentru usi cu silduri
  • manere pentru usi cu rozete

Ca principiu de functiunare putem imparti manerele pentru usi in manere fixe, manere prin apasare sau manere cu buton.

In ceea ce priveste materialele din care sunt fabricate manerele, in general acestea sunt metalice.

Cum se masoara manerele pentru usi?

Exista mai multe cote de luat in considerare atunci cand alegeti manerele de usa:

  • Interax sau distanta intre centrul gaurilor: Aceasta cota reprezinta distanta dintre centrul gaurii patratului de prindere si centrul gaurii orificiului pentru cheie sau cilindru
  • Interax de fixare reprezinta distanta intre gaurile de fixare ale suruburilor.
  • Dimensiunea patratului, partea manerului care actioneaza sistemul de blocare.
  • Latimea placii de fixare

Este important sa luati masurile potrivite pentru a va asigura ca manerul de usa ales se potriveste cu usa existenta si ca va functiona corect.

Este recomandat sa luati masurile cu atentie si sa verificati de mai multe ori pentru a evita erorile. Daca aveti indoieli, este mai bine sa cereti sfatul unui profesionist.

Alegerea manerelor pentru usi: cu silduri sau cu rozete?

Asa cum am specificat si la inceputul acestui articol, manerele de usi pot fi cu silduri sau cu rozete.

  • Manerele de usa cu silduri: acestea se monteaza pe foaia de usa doar prin fixarea suruburilor de prindere cu ajutorul unei surubelnite.. Nu are niciun suport suplimentar pentru a se fixa. Aceasta optiune este mai simpla si poate fi utilizata pe usi mai groase.
  • Manerele de usa cu rozeta: Fixarea se realizeaza in doua etape: fixarea manerelor pe usa, iar apoi fixarea rozetelor pe usa. Manerele cu rozete sunt folosite in mod obisnuit pentru usi mai subtiri, deoarece permit ascunderea suruburilor de fixare si ofera un aspect mai estetic.

Este important sa retineti ca forma si dimensiunile rozetelor trebuie sa corespunda celor ale manerelor alese, iar rozeta trebuie sa fie adaptata la grosimea usii. Este important sa verificati specificatiile manerelor pentru a va asigura ca se potrivesc cu tipul de montaj ales. Este mai bine sa cereti sfatul unui profesionist pentru a va asigura ca faceti alegerea corecta si pentru a evita erorile in timpul instalarii.

Montarea manerelor pe usa

Iata pasii generali pentru inlocuirea manerelor pe o usa:

1- Inainte de a incepe, asigurati-va ca aveti uneltele necesare: o surubelnita si, eventual, un ferastrau pentru metal daca suruburile manerelor vechi sunt mai scurte decat ale celor noi.

2- Demontati manerele vechi: utilizati o surubelnita pentru a scoate suruburile care fixeaza manerele pe usa si scoateti cu grija manerele. Daca suruburile sunt ascunse de o placa de finisaj, va fi necesar sa desfaceti mai intai placa.

3- Pregatirea noilor manere: verificati daca toate piesele sunt incluse in pachet si asigurati-va ca se potrivesc cu dimensiunile manerelor pe care urmeaza sa le inlocuiti.

4- Instalati noile manere: asezati manerele pe usa aliniind gaurile acestora cu gaurile de pe foaia de usa. Fixati suruburile furnizate in pachet.

5- Reglati manerele: verificati daca acestea functioneaza usor si corect. Daca este necesara o mica ajustare strangeti mai tare sau desfaceti putin suruburile de prindere.

Retineti ca acesti pasi pot varia in functie de tipul de manere pe care il instalati. Este important, deci, sa cititi cu atentie instructiunile furnizate de producator. Este, de asemenea, important sa verificati daca cotele manerelor alese sunt compatibile cu usa pe care urmeaza sa realizati montajul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *