Lacatul reprezinta si in ziua de azi un produs de feronerie extrem de cautat care iti poate asigura securitatea dependintelor, curtilor, bagajelor etc.
Atunci cand alegi un lacat trebuie sa stii scopul utilizarii lui, daca va fi in interior sau exterior, daca iti doresti sa fie cu cheie sau cifru si de asemenea ce grad de securitate sa aiba. Securitatea lacatelor se noteaza pe o scara de la 1 la 10, unde 1 reprezinta o securitate minima si 10 o securitate maxima.
Cand vine vorba de lacate de santier si cele industriale, trebuie sa te orientezi catre lacate solide, cu un grad mare de securitate si care sa fie rezistente la intemperii. Asadar vorbim de lacate de exterior.
Este genul de lacat care va fi supus frigului si arsitei ori ploilor si inghetului. Pe scurt, conditiilor atmosferice diverse, care pun o mare presiune pe acest dispozitiv. Oricat de complex si rezistent ar fi un lacat din punct de vedere mecanic, se va deteriora si va rugini foarte rapid daca nu beneficiaza de protectii impotriva vicisitudinilor vremii. Prin urmare, lacatele de exterior beneficiaza de tratamente anti-corozive sau de diverse protectii menite a impiedica ruginirea componentelor lacatului.
De asemenea, un astfel de lacat trebuie sa fie mai robust si realizat din materiale mai bune calitativ, pentru a-si pastra functionalitatea cat mai mult timp. Alternanta caldura/frig poate afecta iremediabil mecanismele interioare daca acestea nu sunt concepute in concordanta. Iar un lacat cu probleme este mult mai usor de scos din uz de catre hoti decat unul in conditii optime….
Acestea reprezinta o categorie aparte de lacate de exterior, destinate utilizarii profesionale si oferind un grad mai mare de securitate, dar si o fiabilitate crescuta. Sunt gandite atat pentru a oferi o protectie cat mai buna anti-efractie, dar si pentru a rezista pe termen lung folosirii intensive zilnice – prin comparatie, un lacat industrial este deschis/inchis de cateva ori pe zi, fata de unul utilizat in aplicatii casnice, unde e deschis mult mai rar (probabil de cateva ori pe saptamana sau pe luna).
Versiunile de top ale lacatelor de uz industrial au carcasa realizata in general din otel, simplu ori cimentat/zincat, iar toarta poate fi chiar din molibden (exista si versiuni cu toarta interschimbabila, pentru folosirea la mai multe aplicatii). La nivelul securitatii, pot fi dotate constructiv cu sisteme speciale anti-gaurire sau anti-strapungere, iar conceptia asigura rezistenta ridicata la smulgere sau taiere.
De asemenea, inchiderea dubla cu bile sau cilindri cu chei reversibile reprezinta avantaje suplimentare anti-efractie ale acestor tipuri de lacate speciale.
Lacatele care sunt fabricate special pentru a putea fi folosite pe un santier sunt extrem de rezistenta la praf, moloz si alti agenti care afecteaza cu siguranta un lacat normal, cu destinatia interior.
Chiar daca nu ai nevoie de un lacat cu destinatie industriala sau in constructii, dar totusi vrei un lacat cat mai sigur, te poti orienta totusi spre astfel de modele. Acestea sunt foarte robuste si beneficiaza de multe sisteme de protectie, fiind concepute pentru a rezista timp indelungat in conditii de deschidere/inchidere chiar si de cateva ori pe zi, in conditii dintre cele mai neprielnice.
Citeste si ”Ghid complet de alegere a unui lacat”