Cand e momentul sa schimbi butucul usii (cilindrul usii)?

Cilindrul sau Butucul de usa reprezinta elementul anti-efractie cel mai important din componenta broastei. La introducerea cheii in butuc, decupajul unic al acesteia asigura alinierea unui angrenaj din arcuri si stifturi de dimensiuni variate (plasate in orificiile din prelungirea verticala a cilindrului). Rotirea cheii duce la rotirea camei de antrenare, care comanda boltul de blocare din broasca si permite incuierea/descuierea usii.

Ce tipuri de butuci de usa exista?
La noi, cel mai comun profil este cilindrul european (din fata arata ca un cerc avand o prelungire verticala in jos). Dimensional, acesta este oferit in urmatoarele versiuni:
–    Cilindru standard – cu doua intrari de cheie (este cel mai intalnit, permitand descuierea usii din ambele parti)
–    Cilindru cu buton (se descuie cu cheia doar pe o parte, pe cealalta parte existand un buton rotativ pentru incuierea/descuierea usii);
–    Semicilindru – cu o intrare de cheie (utilizat de regula pentru incuietori anti-panica sau pentru usa de garaj);
–    Semicilindru cu buton (nu are cheie, fiind gandit pentru prevenirea accesului din interior).

De ce sa schimbi cilindrul usii?


Motivul principal pentru schimbarea unui cilindru este siguranta ta. Intr-adevar, trebuie sa poti conta pe sisteme de buna calitate care pot rezista incercarilor de intrare prin efractie. Astfel, o schimbare a butucului usii va fi necesara in urmatoarele situatii:

  1. Inchiriezi un apartament sau o casa. In acest caz, poti pastra cilindrul vechi pentru a fi reinstalat atunci cand pleci.
  2. Ti-ai pierdut cheile. Chiar daca presupune o investitie pentru a reface duplicatele pentru cei dragi, gandeste-te mai ales la siguranta ta.
  3. Cand cumperi o casa. In acest caz, nu cunosti calitatea produsului instalat si nu poti fi sigur ca locatarii anteriori nu au pastrat o copie a cheilor.
  4. Vrei sa consolidezi securitatea casei tale– si astfel doresti sa achizitionezi un cilindru de inalta securitate: exista multi cilindri cu protectii diferite (anti-rupere, anti-smulgere, anti-foraj …) pentru o mai buna securitate.
  5. Cilindrul tau actual nu a rezistat unei intruziuni si casa ta a fost jefuita.

In toate aceste situatii, schimbarea cilindrului este necesara pentru a va proteja impotriva posibililor intrusi. Ai nevoie de un cilindru nou, de o surubelnita si o ruleta pentru masurare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *