Cum aleg broasca aplicata? Ghid complet

Caracterizat prin carcasa vizibilă, broasca aplicata este ușor de instalat, deoarece se atașează direct la ușă. Acest tip de incuietoare poate fi singura alegere posibilă dacă aveți o ușă veche, deosebit de groasă sau dacă pur si simplu va doriti un element de securitate suplimentar. 

Fernand.ro va ofera toate sfaturile pentru alegerea unei broaste aplicate.

1. Alegerea unei broaste aplicate in functie de utilizare

  • Usa de la intrare – Calitatea broaștei este primordială în acest  caz. Se va favoriza o broască  aplicată cu mai multe puncte de blocare și cu un nivel ridicat de protecție  prin butuc și cheie.
  • Usa de interior – Usurinta instalarii poate motiva alegerea  unei broaste aplicate cu securitate simpla.
  • Usa de garaj – Exista modele speciale pentru  usile glisante
  • Usa de serviciu/usa de pivnita – Se utilizeaza in general broaste numite anti-panica. Sunt echipate cu o bara laterala sau cu o placa mare metalica, pentru facilitarea evacuarii in caz de  incident. Deblocarea de urgenta se face din interior  prin impingerea barei sau a placii care, prin efect de parghie, actioneaza limba 1/2 tura. Broastele aplicate sunt deseori utilizate  pentru usi de pivnita, cu lacat sau cu zavor suplimentar.
  • Poarta – Sigure si practice pentru grilaje si porti, gamele de broaste  aplicate sunt special concepute pentru porti. Aceste broaste sunt tratate  impotriva coroziunii.

2. Alegerea unei broaste aplicate in functie de model

BROASCA VERTICALA SAU ORIZONTALA

Broastele verticale sunt concepute pentru a fi instalate pe  elementul vertical al usii), în timp ce broastele orizontale sunt montate pe  elementul transversal al usii sau pe un element vertical lat.

3. Alegerea unei broaste aplicate in functie de sistemul de inchidere

Broaste aplicate echipate cu butuc – Cu butuc profilat european

Daca broasca dumneavoastra este configurata  pentru a primi un butuc interschimbabil, atunci nivelul de  securitate prin cheie va depinde de modelul de butuc ales.  

Broaste aplicate cu  cheie fara butuc

  •  Cheie simpla -Deschidere si inchidere cu cheie in forma de  L sau cheie eve (santuri).
  •  Cheie tip usa de  interior -Partea introdusa a cheii poseda nu numai santuri  dar si o parte cu diferite inaltimi.

Broaste ingropate cu maner simplu sau cu buton de inchidere

  • Cioc – Broasca aplicata dotata cu maner. Acest tip de broasca permite inchiderea unei  usi fara a o putea bloca. Din motive estetice, e de  preferat sa fie instalat, cand este posibil, pe o broasca ingropata. 
  • Cu blocare – Anumite broaste aplicate pot fi blocate de la  interior actionand un buton sau un zavor.     

4. Alegerea unei broaste aplicate in functie de elementele de protectie

 – Protectie impotriva smulgerii broastei -Placa de ranforsare prinsa  cu suruburi de broasca 

– Protectie  impotriva perforarii carcasei – Placa de blindaj impotriva perforarii carcasei din otel cimentat calit 

– Protectie impotriva smulgerii inchizatorului – Inchizatorul este fixat pe fata tocului dar si  pe lateralul cadrului. Fie inchizatorul se  plaseaza la nivelul limbii, fie inchizatorul acopera toata inaltimea cadrului  pentru anumite modele de broaste 3 puncte si ramane fixata cu suruburi pe toata  lungimea inchizatorului. 

– Protectie  impotriva taierii limbii – Freza se freaca de un  rulment care impiedica dintii frezei sa taie limba. Sunt stifturi din otel calit in limba care  permit protectia impotriva frezarii.

5. Alegerea unei broaste aplicate in functie de dimensiuni

AXUL corespunde dimensiunii  dintre marginea exterioara a carcasei broastei si axul central al gaurii  butucului, cheii sau butonului de blocare in functie de modelul ales. 

In cazul unei broaste aplicate cu inchidere  fara blocare, axul corespunde dimensiunii  dintre marginea exterioara a carcasei broastei si axul central al gaurii  manerului.

INTERAXUL corespunde dimensiunii dintre axul central al tijei clantei  (manerului) si axul central al butucului, cheii, sau butonului de blocare in  functie de modelul ales. Interaxul este inexistent pentru o broasca  fara blocare.

Dimensiunea tijei: Latimea standard a tijei este de 6mm,  7mm sau 8mm. Este de preferat sa se cunoasca dimensiunea  tijei manerului, daca vrem sa refolosim manerul existent sau  sa asortam broasca aplicata cu modelul bun de maner. 

Recomandare – Pentru a inlocui broasca aplicata, masurati dimensiunile carcasei de la modelul  vechi. Alegand o broasca aplicata cu aceleasi  dimensiuni, sau mai mare, gaurile  vechi de fixare de pe usa vor fi mascate.

6. Alegerea unei broaste aplicate in functie de finisare

Carcasa indoita (fabricare prin indoire) 

Carcasa ambutisata (fabricare prin lovire) – Pe langa aparenta diferita, o broasca dotata cu carcasa  ambutisata este mai rezistenta.

Broasca aplicata carenata – Cu masti de tije si masca  element de ghidare. Doua tipuri de carene (masca) suplimentare pot fi  adaugate pe broastele aplicate cu puncte multiple:

Mastile  tijelor sunt metalice sau din PVC si  ascund setul de tije  (care culiseaza pe  verticala usii pentru a actiona punctele de inchidere subsidiare); 

Mastile  elementelor de ghidare care ascund si protejeaza  elementele de ghidare ale tijelor (piesele montate in jurul tijelor la  jumatatea distantei pentru a le mentine in ax).

Finisare standard sau anti-coroziune

O finisare standard este suficienta pentru usile  intermediare, in locuinta. 

O finisare anti-coroziune este necesara in cazul  instalarii broastei pe usa in mediu umed.

Culori 

In general, vom gasi 4 de culori: argintiu metalic, alb,  negru si maro (fiecare producator are mai multe nuante, in special pentru maro:  mai inchis sau mai deschis si mai mult sau mai putin aurit).

Broasca aplicata se înșurubează pe muchie dar și pe foaia ușii. Instalarea este simplă și conferă o rezistență sporită la  smulgere.

Daca nu stii cum se instaleaza o broasca aplicata cu buton, mai jos ai un video demonstrativ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *