Ghid complet de alegere a unui zavor de usa

Zavorul este cel mai vechi sistem de  inchidere a unei uși sau a unui corp de mobila. Diferenta fata de o broasca  este ca nu comanda deschiderea dar permite blocarea unui acces. (astfel,  zavorul poate suplimenta o broasca).

O piesa metalica – limba – culiseaza intre  elementele ghid și se introduce in inchizator, prin translatie, pentru  sistemele cele mai simple, sau antrenate prin rotirea unui buton. Zavoarele de  securitate sunt echipate cu un cilindru care permite comandarea unui zavor cu  cheia, de la exterior.

In functie de utilizarea zavorului și de așteptarile  dumneavoastra in materie de securitate, iata 10 variabile pentru a va ghida in  alegerea dumneavoastra:

·         Domeniul de utilizare

·         Sistemul de acces

·         Tipul de butuc

·         Elementele  de intarire și protectie

·         Numarul  de puncte de securitate

·         Norma A2P

·         Tipul de cheie

·         Functia cheii

·         Finisajul sau designul

Alegerea unui zavor in functie de domeniul de utilizare

Iata exemple de uși și de sisteme batante  care pot fi dotate cu zavor:

Uși de intrare din lemn, PVC, cu geam ( acasa, la birou), usi intermediare (bai, spatii sensibile), porti, grilaje, usi de pivnita, usi de garaj, ferestre, mobilier. 

Alegerea unui zavor in functie de sistemul de acces

Fara butuc (zavor  automat)

Inchidere din interior. Acest tip de zavor este utilizat pentru blocarea  accesului intr-o baie, toaleta sau alte camere pentru pastrarea intimitatii.  Aceste zavoare sunt de asemenea utilizate suplimentar la un sistem principal de  inchidere.

Fara buton

Inchidere cu cheie  dintr-o singura parte. Acest  tip de zavor este in general destinat unei uși de pivnita sau similar. 

Cu buton și butuc

Inchidere cu cheie din exterior și cu un buton care se  rotește la interior pentru ușurinta mai  mare de utilizare. Este deseori folosit la ușile de intrare.

Cu butuc dublu

Inchidere cu cheie din exterior și din interior. Acest tip de zavor asigura o protectie mai  buna, in special pentru ușile cu geam. Anumite zavoare cu butuci profilati  permit numai schimbarea butucului — și deci reinnoirea cheilor —  fara a fi necesara schimbarea zavorului in  intregime.

Tragaci

Inchidere pe o  singura parte. Acest zavor este in general utilizat pentru  spatii cu securitate scazuta, cum ar fi mobilele (lazi, spatii vesela,  dulapuri de garaj…)

Cu cifru

Mecanism cu cifru modificabil cu cifre sau litere. Modificarea  cifrului este rapida și nu necesita schimbarea cheii.

Cu butuc profilat

Permit instalarea unui butuc profilat nou cu  2 intrari de cheie, sau a unui butuc profilat cu o intrare de cheie și un  buton. Acest tip de zavor permite inlocuirea butucului fara demontarea carcasei  zavorului in cazul schimbarii locatarului, pierderii unei chei sau a inlocuirii  cu un butuc mai sigur.

In continuare, prezentam zavoare diferite in  functie de maniera de instalare:

Pe placa / Ingropate  / Incastrate

In general utilizate pentru uși cu foaie dubla, zavoarele incastrate sunt introduse in  muchia ușii. Permit inchiderea foii secundare atunci cand foaia principala este  deschisa.   

Alegerea unui zavor in functie de tipul de butuc

Daca se alege un zavor cu butuc, trebuie  luate in considerare 3 elemente:

– Grosimea ușii: Grosimea  ușii determina lungimea butucului, de exemplu: 30 mm, 40 mm, 45 mm (standard),  50 mm, 60 mm

– Diametrul butucului: In cazul unui butuc rotund,  diametrul este Ø 21mm, Ø 23mm sau Ø 26mm

– NIVELUL DE PROTECTIE:

Depinde de urmatoarele garantii oferite sau  nu de zavor:

Protectie contra smulgerii

Protejarea butucului prin intermediul unui  dispozitiv inserat in butuc și a unui calaret.

Modelele de zavoare A2P sunt dotate cu un capac și  un dispozitiv de ranforsare a butucului, care il fac foarte dificil de smuls.

Protectie contra deschiderii cu croșeta

Imposibilitatea de a deschide butucul unui zavor  cu agrafe sau cu croșete. 

Protectie contra  strapungerii 

Burghiul mașinii de gaurit este deviat de un știft  din otel tratat, sau se rotește in gol.

Gaurirea este și mai dificila prin adaugarea  unui capac și a unui dispozitiv de ranforsare a butucului.

Anti-spargere

Butucul nu poate fi « descaltat »  din carcasa zavorului. 

 

Alegerea unui zavor in functie de elementele de ranforsare si de protectie

Carcasa ambutisata  sau indoita: Un zavor cu carcasa “indoita”  (prin pliere) este mai putin rezistent decat un zavor “ambutisat”  (prin lovire – nicio pliere aparenta).

Capac de protectie: In  general realizat din otel tratat, asigura protectia butucului impiedicand  smulgerea acestuia.

Placa de ranforsare: Fixata pe zavor prin 4 șuruburi care  traverseaza grosimea ușii, placa de ranforsare impiedica smulgerea butucului  daca se forteaza ușa și consolideaza eficace ansamblul. O placa de ranforsare  este in special recomandata pentru ușile goale pe dinauntru (tip izoplan). 

Placa de  blindaj carcasa care se instaleaza cu un capac și care  protejeaza mecanismul interior sporind in același timp robustetea.

Inchizator ranforsat  sau in echer: Diferit fata de inchizatoarele traditionale,  permite o fixare in echer pe fata interioara a tocului ușii (cadru) care, in  cazul unei impingeri puternice in ușa, face ca inchizatorul sa suporte cea mai  mare parte din efortul de smulgere.

Știft și calaret: Știftul  este un element care se introduce in butuc, intr-o cavitate prevazuta in acest scop. Știftul intra in  calaretul instalat pe ușa. Acest dispozitiv impiedica smulgerea și scoaterea  butucului din zavor.

Grosimea și  materialul din care este alcatuita limba: robustetea limbii are rol in nivelul de protectie,  contra taierii și smulgerii in special. Tratare anti-coroziune : Pentru protectie la coroziune prin oxidare  se utilizeaza otelul inoxidabil și alama. Inoxul este in special folosit pentru  rezistenta in mediu salin.

Alegerea unui zavor in functie de numarul de puncte de securitate

Chiar daca este posibil sa adaugati mai multe zavoare, este de preferat sa utilizati un zavor cu puncte multiple care asigura o blocare in mai multe puncte a ușii mentinand in același timp un acces rapid cu o singura cheie. Exista zavoare cu puncte multiple cu 2 sau 3 puncte de securitate.

Alegerea unui zavor in functie de norma A2P

Norma A2P reprezinta  o garantie de securitate contra intrarilor prin efractie

Norma A2P este o certificare a produselor de securitate in ceea ce  privește intrarea prin efractie. Tine cont in special de capacitatea unui produs de a rezista la tentativele de  deschidere neautorizata intr-un timp dat. Atacurile unei persoane care iși  folosește forta fizica, scule speciale (scule de mana, electrice și termice),  dar și tentativele de deschidere fina sunt luate in considerare la evaluarea  unui produs. Norma A2P certifica faptul ca produsele pe care este mentionata  raspund unor specificatii tehnice stabilite și provin din productie cu calitate  controlata. In final, marca A2P pe un produs corespunde unei certificari  colective recunoscute de companiile de asigurari, de autoritatile publice, de  utilizatori și de profesioniștii in materie de securitate.

Exista trei niveluri pentru norma A2P:

A2P* Rezistenta la efractie 5 min

A2P** Rezistenta la efractie 10 min

A2P*** Rezistenta la efractie  15 min  

Alegerea unui zavor in functie de tipul de cheie

Cheia dintata  (standard)

Reproducerea este ușoara deoarece poate fi realizata la orice lacatuș. Modelul  acestei chei este public, dublura nu necesita decat o mașina standard, contrat  cheilor cu siguranta ridicata care necesita u mașina speciala furnizata de  producator.      

Cheie plata  paracentrica

Cheile paracentrice sunt  chei plate, dintate pe marginea inferioara și care prezinta de asemenea puncte  laterale pe muchie cu scopul de a mari protectia la deschiderea cu croșeta. Cheile paracentrice pot fi reproduse la lacatuș sau la un atelier de tip  « chei la minut ». Totuși, numeroase modele sunt brevetate.

Cheie cu pompa

Cheile cu pompa sunt de forma cilindrica și  sunt dotate cu aripioare. Mecanismul de deschidere al broaștei se actioneaza  printr-o mișcare de apasare elastica urmata de o rotire.  

Adaugarea de crestaturi false garanteaza o  rezistenta ridicata la deschiderea prin efractie sau cu croșeta.

Un dispozitiv radial de pistoane și de contra-pistoane:  știfturile sunt plasate circular pentru o siguranta sporita.

Sistem anti-scoatere cheie pentru confortul utilizarii.

Cheie magnetica

Cheile magnetice se disting de celelalte  tipuri de chei prin faptul ca nu actioneaza un sistem mecanic ci un sistem  “magnetic” format dintr-o serie de magneti pozitivi și negativi care  trebuie sa se alinieze pentru a debloca rotorul butucilor zavorului.

Cheie reversibila

Contrar majoritatii cheilor introduse intr-un  sens stabilit, cheia reversibila permite introducerea cheii in ambele sensuri.  Altfel spus, introducerea in broasca zavorului se poate face pe spatele sau pe  fata cheii.

Cardul de proprietate

Aceasta protectie consta in faptul ca doar producatorul poate reproduce cheia,  și trebuie sa ii trimitem cardul de proprietate și documente de identitate.  Astfel, proprietarul cardului detine un control integral asupra numarului de  chei aflate in circulatie.

Alegerea unui zavor in functie de functia cheii

Cheie unica

Scopul acestei chei este de a putea deschide  diferite zavoare cu aceeași cheie. Butucii zavoarelor sunt produși in uzina in  grup sau in serie cu aceeași combinatie și corespund deci unei singure chei.  Broaștele de zavor dar și anumite modele de lacate sau de butuci de ușa pot fi  compatibile. (conform fișei de utilizare: Cheie unica universala)

Organigrama ( sau  instalare ierarhizata )

Principiul cheii unice este mai complex pentru a integra mai multe niveluri de acces. O singura  cheie se poate potrivi pentru toate combinatiile broaștelor stabilite (acces  general), in timp ce alte chei nu se pot potrivi decat la una sau la o parte  din aceste combinatii (acces partial). Sistemele de organigrama permit  structurarea acceselor catre o zona luand in considerare diferitele drumuri ale  persoanelor in cadrul acestei incinte, dar și autorizatiile sau interzicerile  accesului. Cheile cu organigrame sunt utile in cadrul coproprietatilor, la  hoteluri, la birouri, in institutii publice cum ar fi primarii, spitale și școli,  sau chiar și in zone industriale… (conform fișei de utilizare: Stabilirea  organigramei)

Alegerea unui zavor in functie de finisaj sau design

Culoarea, forma, inchizatorul de pe cadru sau  din tocul ușii, cu șuruburi sau fara șuruburi aparente, sunt  elemente estetice care pot avea o mare importanta in alegerea dumneavoastra. Daca doriti un zavor design cu instalare ușoara (o șurubelnita este suficienta  !) optati pentru un zavor universal sau un zavor design.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *