Lacătul a evoluat de-a lungul anilor. În zilele noastre, este protectorul caselor, curților și chiar al agendelor. Prin urmare, există diferite modele de lacate cu multe caracteristici specifice. Daca ai nevoie de un lacat special am creat un ghid complet de alegere al unui lacat, pentru a-ti fi cat mai usor..
Atunci cand alegi un lacat trebuie sa ai in vedere:
– Scopul utilizarii lacatului
– Tipul de închidere
– Caracteristicile tehnice ale lacătului
– Amplasarea lacătului
– Capacitatea de protecție a lacatului
– Tipul cheii
Scopul utilizarii lacatului
Utilizarea lui va varia în funcție de context și de cerința de securitate. Prin urmare, este important să alegeți lacatul dvs. în funcție de utilizarea sa.
Lacate pentru bagaje: atunci când călătoriți, este important să vă asigurați valiza. Lacatele pentru bagaje sunt ideale pentru a călători în siguranță, sunt mici, ușoare și ușor de utilizat. Încuietorile pentru bagaje pot fi folosite pe valize, genți, rucsacuri, genți sport etc.
Când călătoriți într-o altă țară, este recomandat să alegeți un lacăt certificat TSA (Transport Security Administration). Aceste lacate ceu au cod sunt, de asemenea, echipate cu o încuietoare pentru cheie, care permite agenților vamali să controleze conținutul bagajelor fără a-l deteriora.
Lacate « la moda »: acestea sunt achizitionate în principal pentru aspectul său ludic și estetic. Acesta va atrage copiii, dar și adolescenții. Prin urmare, ar trebui să fie, pentru utilizatorii săi, la fel de frumos și practic!
Lacat de exterior: pentru utilizare în aer liber, alegeți lacatul astfel încât să poată face fata vântului, zapezii, înghețului, ploii, prafului. Trebuie să reziste la orice intemperie. Aveti posibilitatea să utilizați lacatul exterior pe uși de garaj, porți, magazii de grădină, etc.
Lacat de interior este cel mai des întâlnit pe piață. Acestea au dimensiuni diferite, niveluri diferite de securitate, cu cheie sau cifru. Lacatul de interior poate fi folosit la un dulap, un vestiar, o ușă pentru pivniță, obloane, camara etc.
Lacate anti-coroziune: atunci când utilizați o barcă sau un alt vehicul de navigație, este important să faceți alegerea corectă a lacatelor. Este important să alegeți un lacăt anticoroziv care să îi permită să reziste la agresiunile apei de mare, garantând în același timp securitatea proprietății dumneavoastră.
Lacate pentru santier: atunci când lucrați pe un santier, este important să protejați echipamentul și documentele importante. Datorită rezistenței lui, lacatul de înaltă securitate pentru șantiere rezistă la toate testele, indiferent dacă este vorba despre ruperi sau chiar atacuri ale unor elemente externe precum noroi, praf sau ploaie.
Lacate industriale: protecția bunurilor industriale și a oamenilor este foarte importantă într-o industrie, prin urmare este necesar să folosiți lacăte de înaltă protecție pentru a asigura securitatea optimă. În această categorie putem găsi lacăte din materiale non-conductoare.
Lacăt / dispozitiv antifurt pentru vehicule: alegerea lacătului sau a dispozitivului antifurt depinde de mai multe criterii:
– Dimensiunea vehiculului
– Greutatea vehiculului
– Nivelul de rezistență la efracție
– Rezistența la intemperii
Apoi, trebuie să alegeți lacatul sau dispozitivul antifurt, cu protecție împotriva ridicării, tăierii, ruperii etc.
Daca acum stii sa alegi lacatul dupa utilizarea lui, alegem urmatorul criteriu : Tip de închidere
Avem lacate cu cheie, cu cifru (cod) sau cu inchidere electronica.
Lacăt cu cheie: acest tip de lacat este cel mai frecvent. oferă cea mai largă gamă de modele și niveluri de securitate. După cum sugerează și numele său, pentru a deschide acest lacat, aveți absolut nevoie de o cheie. Prin urmare, accesul este limitat la persoanele care îl dețin.
Lacat cu cifru (cod): sistemul de inchidere cu ajutorulunui cod este la fel de sigur ca cel de inchidere cu cheie. Marele avantaj al inchiderii cu cifru este simplitatea partajării accesului. Oricine are codul poate deschide lacatul si nu mai ai grija pastrarii unei chei.
Lacat cu deschidere electronica: o mică revoluție tehnologică, lacatul electronic este echipat cu tehnologie de ultimă oră. De acum încolo, scoate-ți telefonul pentru a debloca rapid și în siguranță lacatul prin bluetooth.
Caracteristicile tehnice ale lacătului
Mânerul lacătului: Nivelul de protecție și rezistență a lacătului depinde în mare măsură de lățimea mânerului lacatului, înălțimea și diametrul acestuia. Pentru a alege lacătul dvs., prin urmare, este important să se țină cont de compoziția lacătului în funcție de utilizarea acestuia.
Diametrul mânerului: cu cât diametrul mânerului este mai mare, cu atât mai dificil va fi tăietorul. Lacătele de siguranță au, în general, mânere între 6 și 10mm în diametru.
Înălțimea mânerului: cu cât este mai scurtă înălțimea mânerului, cu atât va fi mai dificil să o tăiați. Există 4 dimensiuni ale mânerului:
– Scurt
– Standard
– ½ înălțime
– Înalt
Trebuie să știți că dacă luați o talie înaltă sau ½ înălțime, există mai mult risc de tăiere sau chiar rupere folosind un ciocan.
Lățimea mânerului: lățimea mânerului este determinată prin alegerea dimensiunii lacatului în funcție de utilizare.
Compoziția mânerului: compoziția mânerului este foarte importantă atunci când alegeți lacatul. Mânerul poate fi compus din:
– Oțel întărit cu carcasă: ideal împotriva tăierii
– Oțel cimentat cu molibden: împotriva tăierii și tăierii
– Alama și oțel inoxidabil: împotriva coroziunii
– Oțel inoxidabil: protejează mânerul de sare.
Corpul lacătului: pentru a alege lacatul dvs., trebuie să țineți cont de anumite criterii, cum ar fi compoziția, greutatea, forma și lățimea. Utilizarea și nivelul de protecție sunt, de asemenea, criterii importante.
Dimensiunea lacatului: dimensiunile lacatului vor depinde de dimensiunile mânerului ales pentru o închidere adecvată.
Forma lacătului: este posibil să alegeți lacatul în funcție de forma sau designul său. Cu toate acestea, este important să țineți cont de caracteristicile ergonomice pentru o utilizare mai potrivită nevoilor dumneavoastră.
Compoziția corpului lacatului: fiecare lacăte își au compoziția în funcție de mediul în care sunt utilizate. Oțelul este utilizat mai ales pentru interior, spre deosebire de oțelul inoxidabil sau alama, care sunt preferate pentru utilizarea în exterior. Oțelul inoxidabil este specializat pentru medii saline.
Cea mai utilizată compoziție pentru lacăte rămâne alama solidă pentru o rezistență optimă.
Amplasarea lacatului:
În mod normal, locația de blocare a lacătului se află sub corpul lacătului, dar uneori închiderea este dificil de realizat în funcție de utilizare. Prin urmare, există mai multe lacăte cu o închidere în față sau în lateral.
Capacitatea de protecție a lacătului:
Rezistența la spargere depinde de mai multe criterii, de dimensiunea lacătului, de compoziție și de mecanism.
Lacatele pot fi securizate împotriva:
– Smulgerii: nu poate fi rupt sau inlaturat
– Deschiderii: imposibil de deschis lacatul.
– Foraj: atunci când o persoană străpunge lacatul, burghiul ajunge in vid
– Bumping: imposibil pentru spargerea de a întoarce cheia pentru a deschide blocarea chiar și atingând tasta pentru a muta pinii.
– Ruperea: imposibil de rupt lacatul cu un ciocan sau alt obiect.
– Ferastrau: mânerul lacătului conform compoziției sale rezistă la o tentiva de a fi taiat cu ferăstrăul.
Tipul cheii:
Cheie normala: acest tip de cheie poate fi reprodus la orice lăcătuș. Schița cheii notate este publică și nu necesită niciun instrument specific de la producător, spre deosebire de cheile de înaltă securitate.
Tasta paracentrică: tastele paracentrice sunt chei plane înregistrate pe marginea inferioară și punctele laterale de pe marginea cheii, ceea ce îmbunătățește nivelul de securitate împotriva ridicării. Este posibilă reproducerea acestor chei la un lăcătuș sau un „cheie-minut”, dar aveți grijă că unele modele sunt brevetate.
Tasta reversibilă: tastele reversibile spre deosebire de tastele tradiționale pot fi introduse în ambele direcții (resto / verso). Aceste chei sunt foarte practice și corespund unui sistem de protecție mai mare. De asemenea, trebuie să știți că aceste chei sunt dificil de reprodus.
Tasta prizonierului: lacătul trebuie să fie închis pentru a prelua cheia. Acest sistem face posibilă pierderea tastelor în timpul manipulării.
Tasta triunghiulară sau pătrată: cheile triunghiulare sau pătrate nu sunt foarte cunoscute, dar sunt folosite cel mai des pentru navală. Mecanismul lacatului rămâne relativ simplu: închidere cu șurub cu cheie triunghiulară sau pătrată.
Cheia cardului de proprietate: cardul de proprietate este o protecție suplimentară, limitând reproducerea la un singur producător căruia i se oferă cardul și documentele de identitate. Acest card arată câte seturi de taste au fost reproduse.
Cheia unică: sistemul unic de chei este foarte practic pentru viața de zi cu zi. Nu este nevoie să aveți o cheie pentru fiecare lacăt, cheia unică vă permite să deschideți diferite sisteme de protecție folosind o singură cheie. Lucrări de chei unice sunt, de asemenea, numite blocaje pe jumătate deschise, sunt fabricate pentru a deschide cu aceeași cheie și au aceeași combinație.
Sistem pentru organigrama: sistemul de organizare este utilizat pe scară largă în fabrici, hoteluri, proprietăți comune, școli etc. persoane din cadrul site-ului. În acest diagramă, există, prin urmare, mai multe treceri
– Trecere generala: care vă permite să deschideți toate usile.
– Trecere parțiala: care deschide doar anumite usi de acces.
Acum ai toate informatiile necesare pentru a alege un lacat!