Cum alegi broasca usii?

Broaște aplicate, broaște încorporate, încuietori cu mai multe puncte sau cu cifru … Trebuie să înlocuiești broasca ușii, dar ești oarecum pierdut în alegerea ta. În acest articol te ajutăm să îți alegi broasca ușii în funcție de nevoile tale și criteriile existente.

Broască aplicată sau broască încastrată?

Să începem cu niște termeni generali.

Broasca aplicată va fi instalată direct pe ușă și va fi vizibilă pe partea în care este așezată, dar de regulă se intalează pe partea interioară și se folosește la ușile subtiri, dar nu numai.

Broasca încorporată, îngropată sau încastrată (se folosesc mai mulți termeni), după cum sugerează și numele acesteia, este instalată în interiorul ușii, pe partea laterala. Mecanismul va fi invizibil, dezvăluind doar mânerul său și, probabil, intrarea cilindrului său (a butucului ușii).

Prin urmare, alegerea este o problemă de estetică, dar și de grosime, deoarece o ușă subțire nu are posibilitatea de a-i adăuga o încuietoare încorporată.

Ce tip de securitate?

Numărul de bolți (sau limba in limbaj popular) este primul criteriu de siguranță. Atât broaștele încastrate cât și cele aplicate pot avea un singur bolt sau mai mulți bolți.

În primul caz, broasca cu un singur bolt are un singur șurub la mâner, este broasca clasică.

Broasca cu mai mulți bolți are mai multe puncte de blocare pe întreaga înălțime a ușii. Prin urmare, între 3 și 5 bolți se vor pune pe partea superioară, inferioară și de mijloc a ușii. Astfel că securitatea este mult mai crescută în acest caz.

Ce cilindru să alegi (butuc de ușă)?

Alegerea cilindrului ușii intră în partea a doua a aspectului de siguranță. Într-adevăr, pentru o ușă exterioară, numărul de pini prezenți în cilindru este important, deoarece va determina nivelul de dificultate de a alege.

Astfel, cilindrii cu 5 pini vă vor oferi securitate standard; cei cu 6 sau mai mulți pini, o securitate sporită; în sfârșit de la 12 pini, o securitate ridicată. Pentru mai multe detaloii privind alegerea unui cilindru de ușă poți citi articolul acesta.

Protecții suplimentare

Cilindrul sau butucul ușii, cum i se mai spune, cea mai importantă parte a blocării, poate fi echipat și cu protecții suplimentare.

Protecția împotriva burghiului va împiedica pătrunderea burghiului ce deteriorează pinii cu ajutorul unui element rotativ care blochează avansul și, așadar, forajul.

Protecția împotriva ruperii este o întărire a mijlocului cilindrului. Într-adevăr, un cilindru ușor ieșit din încuietoare cu o clemă poate fi spart în mijloc, cu excepția cazului în care este echipat cu această protecție.

În cele din urmă, protecția anti-scoatere va complica mecanismul cilindrului de blocare cu ajutorul unor pini sau pompe suplimentare care vor face ca scoaterea lui să fie dificil și laborios.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *