Te-ai intrebat vreodata cum functioneaza un cilindru de usa?

Te-ai întrebat vreodată cum funcționează un cilindru de ușă?

Pun pariu că acum cel mai probabil ridici din umeri: „Ce e cilindrul de ușă?!”. Poate ți-e mai cunoscut sub denumirea populară de butuc de ușă. Deși mi-e teamă că poate acum te-am băgat în ceață și te-ntrebi care-o fi legătura între ușa casei și butucii de lemn care se pun pe foc în șemineu…



Pe scurt, cilindrul de ușă este…
… dispozitivul în care se bagă cheia când încui sau descui ușa. Acum ai înțeles despre ce vorbim, nu? Cilindrul de ușă este „chestia” aia banală pe care o folosești zilnic, de câteva ori pe zi. Și care are rolul să-ți protejeze casa împotriva hoților – de aceea denumirea corectă este cilindru de siguranță. Și nu e vorba absolut deloc de un obiect banal.
Dimpotrivă, un cilindru de ușă are o construcție interioară mai mult sau mai puțin complexă, în funcție de gradul de securitate dorit de la el. Pentru că, repet, este principalul obstacol anti-efracție împotriva hoților care vor să-ți pătrundă în casă și a-ți fura bunurile. Deci merită mai multă atenție.

Cum ajută cilindrul la încuierea ușii?
Când încui ușa, nu faci altceva decât să blochezi ușa cu ajutorul unui bolț care intră în tocul ușii și nu mai permite deschiderea ei – este același principiu ca în cazul unui banal zăvor. Acest bolț de încuiere (sau de blocare) face parte integrantă din broasca ușii – of, nu, nu e genul de broască de baltă care face „oac-oac”…
Broasca de ușă este un angrenaj metalic care se încastrează în ușă sau se montează aplicat pe ușă. Prin intermediul acestui dispozitiv poți folosi și mânerele sau clanțele pentru a deschide și închide o ușă. Dar mai multe despre broaște și yale poți afla aici. Să revenim la oile noastre, pardon, la cilindrii noștri.
Când răsucești cheia în butucul ușii, rotești și cama cu care este dotat cilindrul. Această camă împinge bolțul de încuiere și astfel fie încui, fie descui ușa, în funcție de sensul de rotație al cheii. Da, este un principiu de funcționare la fel de simplu precum sună! Însă lucrurile se complică odată ajunși la…

… ce se întâmplă în cilindrul de siguranță?
Ia să vedem, știi ce se întâmplă când bagi cheia în ușă? O fi magie? Sau rocket-science? Nici una, nici alta. Este pur și simplu inginerie ingenioasă. Chiar dacă internetul e plin de filmulețe despre cum funcționează un cilindru de ușă, te invit să vezi această animație, foarte grăitoare:


Să detaliem puțin. În principiu, cilindrul este format dintr-o parte fixă (carcasa), o parte mobilă (rotorul, în care se introduce cheia) și un sistem de pini cu arcuri. Rolul rotorului este simplu de intuit: de el este legată cama care comandă bolțul de încuiere al ușii. Lucrurile devin interesante odată ce introducem cheia în rotor.
După cum se vede în imagini, pinii sunt de lungimi diferite și au în capete niște arcuri, al căror rol este de a ține acești pini presați de capătul canalului în care intră cheia. Dacă te uiți mai atent, vei observa că în fiecare canal avem, de fapt, câte o pereche de pini. Cei din primul rând (cei lipiți de arcuri) intră în rotor și astfel îl blochează. Dar, dacă i-am împinge până la marginea rotorului și am reuși să îi aliniem, rotorul s-ar debloca și ar putea fi rotit.
Acest lucru este posibil tocmai datorită zimților cheii, fiecare decupare fiind concepută să împingă perechea corespunzătoare de pini astfel încât pinii din primul rând să se alinieze și să permită deblocarea rotorului. Totul e o chestiune de calcule aritmetice deloc complicate, dar al căror rezultat este, după cum se vede, foarte util.
Mai urmărește de câteva ori video-ul de mai sus și așa vei înțele mai ușor care sunt…

… avantajele și dezavantajele unui cilindru de siguranță
Iată cum, într-un pachet extrem de compact, se poate concepe un sistem de înaltă siguranță, pur mecanic, robust și foarte ușor de utilizat. Evident, gradul de securitate al unui cilindru este cu atât mai bun cu cât avem mai mulți pini, dacă aceștia beneficiază de tratamente speciale ori de configurații speciale (de exemplu pentru chei reversibile amprentate sau pentru chei cu pompe) sau dacă avem diverse sisteme suplimentare anti-efracție.
Totodată, acum e ușor să-ți dai seama și ce probleme pot apărea în timp la un cilindru, în principal uzura arcurilor, rezistența pinilor sau deteriorarea rotorului și a camei. De aceea este extrem de important să prioritizezi cilindrii realizați din materiale de calitate și fabricanții cu expertiză îndelungată, cum este Thirard – care, apropo, în 2020 va celebra 100 de ani de existență!

Sistemele de protecție ale cilindrilor de siguranță
De fiecare dată aud asta: „Toți cilindrii arată la fel! De ce costă diferit?”. Răspunsul este pentru că diferențele nu se văd, fiind în interior. Pe dinafară, cilindrii arată la fel dintr-un motiv foarte simplu – au o formă standardizată pentru Europa (profil european) astfel încât să se potrivească la aproape orice ușă și broască din Uniunea Europeană. Dacă vrei un nivel de siguranță mai bun pentru ușă, nu e neapărat necesar să schimbi ușa, ci poți înlocui cilindrul vechi cu unul mai nou, mai modern și mai sigur. E pur și simplu o chestiune de utilitate și pragmatism.
Nivelul de securitate al unui cilindru ține de modul de concepere al sistemelor și configurației interioare. Hai să le trecem în revistă, pentru ca să fii cât mai bine informat când vei alege un nou cilindru pentru ușă de pe Fernand.ro.

1.    Protecția anti-smulgere
Orice cilindru cu profil european (fie că vorbim de gama de intrare Thirard ECO ori de cea de înaltă siguranță COBRA 2+) beneficiază de protecție anti-smulgere, datorită poziției camei. Constructiv, cama constă dintr-un inel la care este atașat un „picior” – acesta este responsabil de împingerea bolțului de încuiere al ușii, la rotirea camei. Cama este legată de rotorul cilindrului, iar „piciorul” său nu depășește dimensiunea prelungirii carcasei cilindrului, ceea ce îi permite camei rotirea la 360°.
Când rotorul este în poziția închis (adică ușa este blocată de bolțul de încuiere), „piciorul” camei nu se regăsește complet în interiorul corpului cilindrului, ci este ieșit în afara acestuia. Astfel, cilindrul nu poate fi tras afară – vezi explicația mea și în video-ul „Cum schimb un cilindru de ușă?”. Deci iată cel mai simplu mod pentru a asigura protecția împotriva tentativelor de smulgere ale cilindrului.
De reținut, totuși, că în cazul cilindrilor cu materiale foarte ieftine, dacă hoțul are posibilitatea de a prinde cu un clește capătul cilindrului, există riscul să rupă „piciorul” camei și să smulgă cilindrul. Deci încă o dată atenție pe ce vrei să dai banii…

2.    Protecția anti-șperaclu și anti-bumping
Știi filmele în care hoții deschid o ușă cu șperaclul în doi timpi și trei mișcări? Nu e prea dificil dacă ai un șperaclu bun și puțină îndemânare, iar cilindrul are un număr redus de pini. Nu intru acum în detalii despre cum se folosește un șperaclu, sunt destule „lecții” pe internet. Mă rezum să-ți spun atât: cu cât numărul de pini e mai mare, cu atât tentativele de deschidere cu șperaclul au mai puțin succes.
Deci e bine ca, atunci când vrei să alegi un cilindru, să acorzi atenție și detaliilor despre numărul de pini sau despre configurația lor – pentru că unii cilindri au pini cu un design special conceput împotriva utilizării șperaclului. Sau, în locul mecanismului cu pini, au alte tipuri de mecanisme, cu un grad anti-efracție mult mai bun.

3.    Protecția anti-perforare (sau anti-găurire)
Îți amintești video-ul urmărit mai devreme? Pinii împreună cu arcurile lor sunt plasați în prelungirea corpului cilindrului. Dacă un hoț distruge pinii, poate foarte ușor să acționeze rotorul și să descuie ușa. Cel mai uzual mod de a distruge pinii este prin găurirea carcasei chiar în zona unde sunt plasați pinii. În general, hoții folosesc pentru acest lucru un burghiu sau un bolț lovit cu ciocanul.
Evident, în cazul cilindrilor realizați din materiale foarte ieftine, perforarea peretelui cilindrului și distrugerea pinilor se va realiza destul de rapid. De aceea fabricanții cu experiență, pe lângă utilizarea unor materiale mai bune calitativ, montează înaintea pinilor niște plăcuțe speciale de protecție, din materiale supuse unor tratamente speciale, care le conferă ultra-rezistență și fac practic imposibilă găurirea cilindrilor.
Dacă te-am convins că protecția anti-perforare este importantă, caută pe Fernand.ro modelele de cilindri dotați cu „ac din oțel călit” sau chiar cu pini din oțel călit, elemente special concepute pentru asigurarea protecției anti-găurire. Îți garantez că vei fi mai liniștit știind că locuința, casa sau biroul sunt mai bine protejate de un astfel de cilindru de siguranță.

4.    Protecția anti-spargere (sau anti-percuție)
În special în cazul caselor sau halelor izolate, unii hoți preferă o metodă brutală de efracție: spargerea pur și simplu a cilindrului cu un baros sau un ciocan. Evident, cilindrii cu materiale ieftine nu au șanse în fața unui asemenea tratament, pinii și arcurile, dar și carcasa sau rotorul dovedindu-se prea fragile la asemenea șocuri. Pe scurt, preț mic, securitate scăzută.
Fabricanții cu experiență propun modele speciale de cilindri, care beneficiază și de protecție anti-spargere, menite a rezista acestor tipuri de „asedii”. În principal, acești cilindri sunt ranforsați cu bride metalice din materiale cu tratamente speciale, care le conferă ultra-rezistență la șocurile de anvergură. În general, protecția anti-spargere este asociată și cu alte tipuri de protecții, genul acesta de cilindri oferind un pachet complet anti-efracție.

5.    Protecția anti-bumping
Unii hoți folosesc metoda „bumping”: este vorba de o cheie specială, cu zimți înalți, care se introduce în rotorul cilindrului și este lovită puternic cu ciocanul – ceea ce produce un șoc și face pinii să se deplaseze pentru un scurt timp. Timp suficient pentru un hoț versat să încerce, concomitent cu lovirea cheii, rotirea acesteia în cilindru. Rata de succes este mare dacă cilindrul are puțini pini, cu arcuri de calitate proastă.
Dimpotrivă, hoțul va eșua dacă producătorul cilindrului a conceput pinii și arcurile să beneficieze de protecție anti-bumping. Metoda aceasta este, practic, imposibilă în cazul cilindrilor cu chei reversibile amprentate sau cu pompe, care au o configurație specială pentru mecanismul interior. De regulă, protecția anti-bumping este asociată cu protecția anti-șperaclu, ceea ce înseamnă un mare plus pentru siguranța locuinței.

6.    Protecția anti-rupere (sau anti-snap)
Dacă ai făcut cumva imprudența de a echipa ușa cu un cilindru mai lung decât grosimea ușii, iar cilindrul iese în afară cu câțiva milimetri, hoții pot folosi ustensile cu care să apuce capătul cilindrului și pot încerca să îl rupă. Și îți garantez că, în cele mai multe cazuri, vor reuși – mai ales dacă e un cilindru cu materiale ieftine și, deci, corp puțin rezistent la secționare și rupere. Odată ruptă carcasa cilindrului, accesul la camă este facilitat și deblocarea ușii se face foarte rapid.
Apropo, vezi cum se alege și se montează corect un cilindru de siguranță în pagina „Cum schimb un cilindru de ușă?”.
Din fericire, producătorii cu experiență au o soluție și pentru situația în care cilindrul poate fi expus ruperii. Protecția anti-rupere presupune segmentarea cilindrului în mai multe segmente mici. Astfel, dacă hoțul rupe segmentul de la exterior, partea interioară a cilindrului rămâne intactă, cama rămâne inaccesibilă,… iar hoțul rămâne cu buza umflată.
Un mare avantaj al unui cilindru cu protecție anti-snap este că, după tentativa de efracție, cilindrul rămâne funcțional, iar tu poți folosi în continuare cheia ca să descui ușa! Deci nu trebuie neapărat să-ți faci griji pe moment cu înlocuirea cilindrului, însă sigur te vei felicita pentru alegerea făcută, care s-a dovedit atât de inspirată.

7.    Protecția anti-copiere
Probabil ai văzut în multe filme hoți sau, de ce nu, agenți secreți care sustrag chei, le copiază forma, le multiplică și apoi intră nestingheriți în locuințe sau birouri. Ți se poate întâmpla și ție acest lucru, oricât de atent ai fi. De aceea există cheile patentate, cu card de proprietate – ceea ce înseamnă că duplicarea lor poate fi făcută exclusiv în uzină și doar cu verificarea proprietarului și cu acceptul acestuia.
În general, la centrele de copiat chei vei găsi anumite forme de cheie standardizate, care sunt polizate în funcție de decupajul cheii originale. Ei bine, la aceste centre de copiat chei nu vei găsi modele pentru cheile care au card de proprietate. Deci, dacă cineva îți sustrage cheia pentru a o copia, ar trebui să aibă o fabrică personală pentru duplicarea ei… Așa că îți sugerez, când cauți cilindrul potrivit pe Fernand.ro, să te uiți și după acest criteriu: cardul de proprietate.
Tot legat de siguranță e important ca, la alegerea unui cilindru de ușă, să acorzi atenție și materialului din care este realizat. Cilindrii realizați din aluminiu sunt în general mai ieftini și mai ușor de realizat. Însă, pentru caracteristici superioare de rezistență și fiabilitate, sunt de preferat cilindrii de siguranță realizați din alamă. Acesta este un aliaj galben-auriu din cupru și zinc, foarte rezistent și care poate primi și finisaj nichelat, dacă se dorește un aspect mai modern al cilindrului. Nu uita, chiar dacă aspectul pare important, este recomandabil ca mai întâi să analizezi gradul de securitate pe care îl oferă un cilindru înainte să te decizi asupra culorii și finisajului.

Ce configurații de cilindri de ușă există?
Deși în lume formele și profilele cilindrilor de siguranță sunt foarte variate, în Uniunea Europeană cel mai comun profil este deja foarte cunoscutul profil european. În cazul căruia întâlnim trei tipuri de configurații.
Cei mai întâlniți cilindri sunt cilindrii de siguranță cu două intrări, cheia putând fi utilizată din oricare parte a ușii pentru încuierea sau descuierea ei. Aceștia sunt cilindri standard, care pot fi simetrici sau asimetrici – adică distanțele de șurubul de prindere spre extremități pot fi egale sau pot fi diferite, lungimea cilindrilor variind în funcție de grosimea și configurația ușii în care trebuie montați.
Însă nu toate ușile trebuie încuiate cu cheia și din interior. De exemplu, pentru ușile de apartament, de casă sau de birouri se oferă cilindri cu buton – pe partea interioară, cilindrul este dotat cu un buton rotativ, care asigură încuierea sau descuierea foarte comodă. În plus, deoarece cheia este utilizată doar din exterior, înseamnă că e utilizată de mai puțin ori, așa încât scade și gradul de uzură al cheii și al mecanismului interior. Singurul inconvenient: nu trebuie montat un astfel de cilindru cu buton în ușă dacă în apropiere există un geam care poate fi spart și prin care un hoț poate avea acces facil la butonul cilindrului…
Mai există situații în care pur și simplu nu e necesară încuierea pe dinăuntru, ci doar din exterior – de exemplu, ușile de la pivnițe sau garaje, de la camere tehnice sau de depozitare, etc. Pentru toate aceste cazuri sunt suficienți semicilindrii, care sunt concepuți cu mecanism de închidere doar dintr-o parte. Faptul că sunt „jumătăți de cilindri” nu înseamnă, însă, că oferă un grad de siguranță inferior: există semicilindri de foarte înaltă securitate la fel ca în cazul cilindrilor standard sau cilindrilor cu buton.

Gata, ești expert în cilindrii de siguranță!
Dacă ai avut răbdare să parcurgi tot ce ți-am explicat până acum, felicitări – îți acord diploma de expert în cilindri de siguranță! Știi aproape tot ce trebuie despre cilindrii de ușă și poți, la rândul tău, să le explici altora cum funcționează și la ce trebuie să fie atenți.
Ar mai fi un detaliu: cum se înlocuiește un cilindru în ușă și cum se montează corect. Este foarte simplu și îți arăt cum se face în acest video: „Cum schimb un cilindru de ușă?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *